Africhting Menpaarden

”Voor het beleren van groot en klein moet u bij Wito zijn!”

Een slogan die in de loop der jaren is ontstaan, bedacht op het moment dat Wito een mini-shetlander te beleren kreeg. Wito is zelf 2 meter lang dus u kunt zich voorstellen wat een komisch gezicht dit was.

De africhting voor de wagen is onze grootste specialiteit. Eigenlijk was dit de reden dat we een eigen bedrijf wilden opstarten. Op veel bedrijven worden paarden beleerd onder het zadel. Een ervaren africhter vinden voor de wagen is heel wat moeilijker. De paarden worden tegenwoordig steeds luxer gefokt en daarmee worden ze ook minder koel in het hoofd. Het beleren van het paard moet vakkundig en met respect gebeuren. Als er tijdens het beleren iets mis gaat dan zal het moeilijk zijn om het paard dit weer te laten vergeten. Door veilige en sterke materialen te gebruiken, en de nodige portie ervaring in het beleren, kan Wito de paarden goed inschatten en ze de begeleiding geven die ze nodig hebben.

Het ene paard is het andere niet, elk paard reageert verschillend. Er zijn paarden die nergens van onder de indruk zijn, maar ook paarden die bang zijn voor geluid, gevoel of juist voor kleurveranderingen op de weg. Door paarden te begeleiden, met rust maar consequente handelingen (leiderschap) kunnen ze praktisch alles leren overwinnen.

Hoe werkt het beleren bij ons?

Het paard komt bij voorkeur bij ons op stal. Meestal gedurende 4 weken maar dit is mede afhankelijk van wat het paard al kan (groen of al bereden of gewend aan longeren) en de handigheid van de toekomstige menner. Al onze stallen worden elke dag opgestrooid en 1x per week uitgemest. De paarden komen dagelijks minstens 4 uur in de paddock, apart of met anderen naar wens van de eigenaar. Wij voeren 4x daags hooi en 2x daags brok of muesli. Uw paard zal afhankelijk van de leeftijd en bespiering 6 dagen per week werken. We letten goed op wat uw paard aan kan, het moet tenslotte voor hem of haar ook leuk zijn!

De eerste week zullen we hoofdzakelijk bezig zijn met het wennen aan tuig, bit, sturen en trekken van gewicht. Dit doen we door te longeren met het tuig op en later door het paard een band te laten trekken. Zo leert hij gewicht trekken en voelt de strengen al tegen de benen aan. In de loop van de eerste week spannen we hem in. We gaan rijden op een verharde rustige weg, zodat het paard nog niet te zwaar hoeft te trekken en niet te veel bochten hoeft te maken. In de dagen die volgen laten we het paard kennis maken met zo veel mogelijk knelpunten die u als eigenaar ook tegen kunt komen. We hebben in de buurt de mogelijkheid om rustig door het bos te rijden. Maar we zoeken ook de drukke wegen op en laten het paard kennis maken met bruggen, water, groot verkeer etc. Zo zoeken we juist de omstandigheden op die als ‘spannend’ ervaren worden. De toekomstige menner van het paard betrekken we nauw bij de africhting. Op deze manier weet u al hoe het paard reageert op verschillende situaties en wat u dan kunt doen voor u thuis zelf gaat rijden. Het is dan ook gebruikelijk dat de eigenaar of toekomstige menner na de eerste week regelmatig mee gaat en het paard na verloop van tijd ook zelf ment onder onze begeleiding.

Bij het africhtingstarief krijgt u een gratis les aan huis*. Dit doen we om de wagen en aanspanning te controleren en nog wat tips mee te geven zodat u en uw paard veilig en vrolijk aan de slag kunnen!

* Binnen een straal van 30km gratis, daar buiten alleen brandstofkosten.

Wilt u uw paard toch bij u thuis laten beleren? Bel dan even voor de mogelijkheden.

Combinatie beleren

Het is voor een paard natuurlijk fijn als hij niet vaak aan een nieuwe omgeving hoeft te wennen. Mocht u uw paard naast voor de wagen ook vakkundig en rustig onder het zadel beleerd willen hebben dan is dat ook mogelijk. De africhtingsperiode zal dan ongeveer 6 weken bedragen. Wij hebben hiervoor een ervaren lichtgewicht ruiter die veel ervaring heeft met zadelmak maken en moeilijk rijdbare paarden. Ook hierbij betrekken we de toekomstige ruiter van het paard al in een vroeg stadium, zodat er een vertrouwde en succesvolle band ontstaat tussen ruiter en paard.